Pressmeddelande

Nu använder 48 procent av cyklisterna i Norrbotten cykelhjälm

Nu använder 48 procent av cyklisterna i Norrbotten cykelhjälm

 

Användningen av cykelhjälm ökar och för första gången sedan NTF började genomföra mätningar av cykelhjälmsanvändningen i hela landet använder nu varannan cyklist i Sverige cykelhjälm. I Norrbotten ligger användningen totalt på 48 procent. Användningen bland barn ligger på 57 procent och bland vuxna på 25 procent, vilket är en liten minskning jämfört med förra året.

 

NTF:s cykel -och mopedhjälmsmätningar genomfördes i år för nionde året i rad i samtliga kommuner i hela Sverige. Över 100 000 observationer ligger till grund för den nationella statistiken. Hjälmanvändningen i Norrbotten bland vuxna och barn ligger nu på 48 procent för cyklister respektive 93 procent för mopedister. I Norrbotten har vi genomfört mätningen i alla 14 kommuner.

 

  • När vi nu är mitt inne en pågående pandemi där samhället rekommenderar fysisk distansering är det otroligt viktigt att våra barn på egen hand kan cykla säkert till och från skolan. Vi får ofta frågor från oroliga föräldrar kring när barn är mogna att ta sig till och från skolan på egen hand. Barn yngre än 11 – 12 år har begränsningar i sin förmåga att ta in var ett ljud kommer ifrån och bedöma avstånd och hastigheter. Men med rätt förutsättningar i form av en säkert utformad skolväg och en cykelhjälm på huvudet kan man låta betydligt yngre barn cykla själva till skolan, säger Maria Ögren, projektledare NTF Distrikt Norrbotten

 

Den absolut vanligaste cykelolyckan är en singelolycka. Alltså att man cyklar omkull helt själv på grund av tex. dåligt vägunderhåll, ouppmärksamhet eller för hög fart.

 

  • Det är i första hand gruppen allvarligt skadade cyklister som kan minska om fler använder cykelhjälm. Fallhöjden från cykeln tillsammans med hastigheten gör att man skadar huvudet svårt när man slår i marken. Cykelhjälmen är lika viktig oavsett var du bor, Maria Ögren.

 

 

Kontaktperson:

Maria Ögren, projektledare NTF Distrikt Norrbotten, 072-73 79 293

Nu använder 48 procent av cyklisterna i Norrbotten cykelhjälm

2020-10-14