Det går för fort på våra svenska vägar, ska liv räddas måste fler hålla hastigheten. Förra året rapporterade polisen drygt 435 000 hastighetsöverträdelser. Denna vecka fortsätter polisen sitt arbete genom extra hastighetskontroller.
Enligt Trafikverkets senaste uppskattning kör 54 procent för fort på det statliga vägnätet, samma andel som året innan. Myndigheter i Sverige har satt upp ett mål att 8 av 10 ska köra inom hastighetsgränsen senast år 2020 – så det börjar bli bråttom för att hitta åtgärder.
För att ändra beteendet hos dem som kör för fort krävs många åtgärder. Den enklaste och mest kostnadseffektiva metoden hade varit om alla bara gjorde det de lärt sig på trafikskolan – att anpassa hastigheten och ALDRIG köra för fort. Men när allt i samhället har ett högt tempo verkar många ha svårt att lätta på gasen.
- Vi ser att många kör alldeles för fort när vi genomför hastighetskontroller på vägarna. Det är bättre att komma fram någon minut sent än inte alls. Tänk på dig själv och dina medtrafikanter, håll hastigheten! Daniel Pettersson, Polisen Norrbotten.
För att få alla att hålla hastigheten finns även andra metoder än polisens arbete, som t ex trafiksäkerhetskamerorna.
Förare som behöver stöd för att hålla hastigheten kan skaffa sig en ISA-utrustning som säger till när man kör för fort. En sådan variant finns som gratis app. NTF Rätt fart är ett bra exempel.
Många upphandlare av transporter skulle också kunna påverka hastigheten på vägarna genom att kräva ISA-utrustning med logg-funktion. Det skulle påverka en stor del av den yrkesmässiga trafiken.
Som konsument av resor kan man välja att bara köpa en säker resa, t ex taxiresor i korrekt hastighet. Och som passagerare kan man våga säga till den som köra att sakta ner och hålla hastigheten.
- Att man har bråttom, man är kanske sen till möte, sen att hämta barnen på förskolan osv. Den främsta anledning till att man kör för fort är just att man har bråttom och därför håller man inte hastigheten. Men det är faktiskt så att man inte tjänar så mycket på att köra för fort, snarare tvärtom. Bränsleförbrukningen ökar samt koldioxidutsläppen. Men även risken för att dödas i en eventuell olycka fördubblas om du ökar hastigheten från 90km/tim till 100km/tim. Det du ”vinner” på en mil är ca 40 sek, säger Maria Ögren, projektledare, NTF Norrbotten.
Under hela denna vecka gör polisen en extra satsning på att kontrollera hastigheten. Insatsveckan är gemensam för hela Europa.
NTF Norrbotten kommer att informera om hastighet samt visa hastighetssnurra på Biltema i Luleå fredagen den 22 april klockan 10-12.
Kontaktperson:
Maria Ögren, projektledare NTF Norrbotten, 0920-24 68 50
Daniel Pettersson, Polisen Norrbotten – 010-568 36 97
2016-04-18